Brexit zet pensioen onder druk

De Britse bevolking heeft op 23 juni via een referendum te kennen gegeven de Europese Unie te willen verlaten. Wat betekent deze Brexit voor ons pensioen?

Invloed op beleggingen

Het nieuws over de uitslag van het referendum zorgt voor onrust op de financiële markten. Beleggers verkopen aandelen, waardoor de koersen dalen. Dat is op korte termijn niet gunstig voor het rendement op de beleggingen van SPF. Ook veroorzaakt de Brexit een nog verdere daling van de rente. Dat komt doordat er nu meer belangstelling is voor staatsleningen. Deze ontwikkelingen hebben en negatieve invloed op de dekkingsgraad van ons fonds.

SPF houdt vinger aan de pols

SPF onderzocht in de aanloop naar het referendum wat het effect van een Brexit zou kunnen zijn op de beleggingen en de dekkingsgraad. Recent heeft het bestuur de aandelen beleggingen wat verminderd ten gunste van veilige staatsleningen. Dit pakt nu goed uit. Ook nu de uitslag van het referendum bekend is houdt het bestuur de ontwikkelingen goed in de gaten.

Herstelplan

Voor ons pensioen is belangrijk hoe de economie zich in de tweede helft van 2016 gaat ontwikkelen. Omdat de financiële situatie van het fonds al geruime tijd onvoldoende is had SPF al een herstelplan. Begin 2017 zal het herstelplan worden geactualiseerd. De stand van de dekkingsgraad eind 2016 is daarvoor bepalend. Dan is niet alleen de invloed van de Brexit op de korte termijn maar ook de invloed van de Brexit op de midden lange termijn zichtbaar.