De Telegraaf over koopkracht en pensioen

Hoe zit dat eigenlijk bij SPF?

Hoe staat uw pensioenfonds ervoor?
De Telegraaf van 24 januari besteedt uitgebreid aandacht aan pensioen en de koopkracht van gepensioneerden. We lezen: "De cijfers van bijna alle pensioenfondsen zijn nog altijd niet goed genoeg om ouderen meer koopkracht te bieden, blijkt uit een totaaloverzicht van de stand van de pensioenfondsen die deze krant heeft gemaakt. Vier van de vijf grote fondsen hebben nog lang niet genoeg vlees op de botten om de pensioenen te laten stijgen."

Hier leest u het hele artikel: Hoe gaat het met uw pensioenfonds?

Wat betekent dit voor SPF?
Bij ons gaan de pensioenen wel omhoog! We leggen u graag uit hoe dat kan.

Stijgende lijn voor SPF
Veel pensioenfondsen kampen met een lage dekkingsgraad. Wij ook. Het verschil is dat bij de meeste andere fondsen de pensioenen niet omhoog gaan. Bij SPF wél. U kunt bij ons elk jaar rekenen op een vaste toeslag van 2%. Dit noemen we onvoorwaardelijke indexatie. Die vaste verhoging kost ons fonds natuurlijk wel geld. Dat verklaart waarom onze dekkingsgraad zo laag staat. Zonder vaste verhoging zou die tientallen procenten hoger staan. Dan ziet de vergelijking van SPF et andere pensioenfondsen er opeens veel beter uit.

De dekkingsgraad laat zien hoe financieel gezond we zijn. Hoe hoger de dekkingsgraad hoe beter. Onze dekkingsgraad steeg dit jaar behoorlijk. Daardoor kregen we meer vet op de botten. Dat sterkt het vertrouwen. In december steeg de dekkingsgraad opnieuw met een half procent naar 98,9% (in november was de dekkingsgraad 98,4%). Kijken we terug naar het begin van 2017 dan staan we nu ruim 5,5% hoger.

Waar is dit herstel aan te danken?
De stijging van onze dekkingsgraad is vooral te danken aan de oplopende rente. Die kroop afgelopen jaar steeds verder omhoog. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen en dus ook voor u.