SPF stijgt op ranglijst VBDO

Jaarlijks onderzoekt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) hoe Nederlandse pensioenfondsen presteren op het gebied van verantwoord beleggen. Daarbij vergelijken ze de 50 grootste pensioenfondsen, die samen goed zijn voor 92% van het beheerd vermogen met een totale waarde van meer dan €1.230 miljard. Pensioenfonds ABP scoorde dit jaar het hoogste. SPF steeg met 6 plaatsen van 36 naar 30.

Het doel van de meting is om bij pensioenfondsen het bewustzijn over verantwoord beleggen te verhogen en duurzaam investeren te stimuleren. Ieder pensioenfonds kreeg een lijst met 50 vragen, verdeeld in 4 categorieën: bestuur, beleid, implementatie en verantwoording & transparantie.

Alle pensioenfondsen die meedoen in de meting hebben verantwoord beleggen nu opgenomen in hun beleggingsovertuigingen. Er is nog wel veel verschil in diepgang binnen verantwoord beleggen. Verantwoord beleggen wordt dus wel de norm, maar de standaarden binnen die norm lopen nog erg uiteen. VBDO vindt dat pensioenfondsen hiervoor beter zouden moeten samenwerken en elkaar daarbij moeten ondersteunen.

Lees meer over verantwoord beleggen bij SPF

Bekijk het volledige rapport van VBDO (pdf)