Minister helpt pensioenfondsen uit de brand

Waarschijnlijk hoeft SPF dit jaar de pensioenen niet te verlagen. Dat is te danken aan een maatregel van minister Koolmees. Hierdoor zijn tientallen pensioenfondsen even uit de gevarenzone.

Had de minister de maatregel niet genomen, dan was de kans groot dat veel pensioenfondsen de pensioenen in 2020 moeten verlagen. Dat heeft alles te maken met de dekkingsgraad, de graadmeter voor de financiële gezondheid van een pensioenfonds. Zakt de dekkingsgraad onder de 100%, dan moet een pensioenfonds de pensioenen verlagen.

Het afgelopen jaar zakte de beleidsdekkingsgraad van SPF van ruim 100% naar 96,3%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de laatste 12 maanden. Maar dankzij de maatregel van Koolmees gaat verlagen nu nog niet door. Een eventuele korting voor SPF is pas op zijn vroegst per 1 januari 2021 aan de orde.

Waarom heeft de minister voor uitstel gezorgd?
Dit heeft alles te maken met het Pensioenakkoord dat het kabinet in juni presenteerde. Veel details hiervan moeten nog worden ingevuld. Het doel van het Pensioenakkoord is om het Nederlandse pensioenstelsel toekomstbestendig te maken. En er voor te zorgen dat we in de toekomst de pensioenen nog steeds kunnen uitbetalen. Hierbij legt de overheid pensioenfondsen strikte rekenregels op.

Minister Koolmees heeft deze regels tijdelijk minder streng gemaakt. Hij wil hiermee meer rust en stabiliteit creëren in pensioenland zodat het Pensioenakkoord verder kan worden uitgewerkt.

Meer informatie over de dekkingsgraad
Lees meer in ons nieuwsbericht over de dekkingsgraad per eind oktober 2019.

Ook interessant om te lezen
Informatie over het Pensioenakkoord op Pensioenfederatie.nl.