Zelf sparen

U kunt ook zelf sparen voor extra pensioen. Hiermee kunt u eerder met pensioen gaan of uw pensioen verhogen. Er zijn verschillende manieren om te sparen voor extra pensioen. Bijvoorbeeld door te beleggen, een verzekering af te sluiten of vermogen op te bouwen uit bijvoorbeeld uw eigen huis of aandelen.

Vrijwillig extra premie inleggen (bijsparen) bij SPF
U kunt bij SPF vrijwillig extra premie inleggen voor een hoger pensioen. De hoogte van de extra premie bedraagt 11%, 22% of 33% van uw reguliere premie. U kunt jaarlijks met bijsparen starten, stoppen of het percentage dat u spaart wijzigen. Het pensioen dat u opbouwt door de extra premie, wordt gezien als normaal opgebouwd pensioen binnen uw pensioenregeling. Alle regels die gelden voor het standaard opgebouwde pensioen, gelden ook voor het extra opgebouwde pensioen.

Starten, stoppen of wijzigen bijsparen bij SPF
U vindt hiervoor het formulier Vrijwillige extra premie bij Mijn pensioen (Home, Formulieren).

Mijn pensioen

Banksparen
U kunt sparen voor extra pensioen bij een bank. We noemen dat geblokkeerd banksparen. Banksparen kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de inleg. Neem voor meer informatie contact op met uw bank.

Verzekeringen
U kunt een lijfrenteverzekering of koopsompolis afsluiten. Bij een lijfrenteverzekering betaalt u maandelijks een premie. Bij een koopsompolis stort u een bedrag in één keer. Op een bepaald moment krijgt u van de verzekeraar een uitkering. U kunt kiezen voor een tijdelijke of levenslange uitkering. Aan de vorm en duur van de uitkering zijn wel voorwaarden verbonden. Een verzekering kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Neem voor meer informatie contact op met uw financieel adviseur of tussenpersoon.