Belastingaangifte

Betaalt u de pensioenpremie zelf? Dan kunt u de premie die u betaalde als bedrijfskosten of als negatief loon opgeven in de belastingaangifte.

De premies die u betaalde staan op uw bankafschriften
U geeft bij de aangifte Inkomstenbelasting (IB) de premies door die u heeft betaald in het jaar waarover u belastingaangifte doet. Deze premies staan op uw bankafschriften. Hiermee toont u aan dat u de premies werkelijk heeft betaald. SPF geeft geen opgave van betaalde premies.

Maandelijks teruggave van belasting is mogelijk
Dat kunt u regelen via een voorlopige belastingaangifte. Daarmee kunt u de teruggave van de premies maandelijks laten verrekenen. Een voorlopige belastingaangifte vraagt u aan bij de Belastingdienst.

  • U bent zelfstandig ondernemer en betaalt uw pensioenpremie
    Dan kunt u de pensioenpremie die u betaalde als bedrijfskosten aftrekken van de bruto omzet van uw onderneming.

  • U bent in loondienst en betaalt uw pensioenpremie
    Dan geldt de pensioenpremie die u betaalde als negatief loon. Dit betekent dat u de totaal betaalde premie over een bepaald jaar in mindering brengt van uw ontvangen brutoloon. Dit doet u zo:

    1. In Box 1 Werk en Woning onder loon, geeft u op de eerste regel(s) aan wat uw inkomsten zijn (per werkgever een aparte regel).
    2. Daaronder geeft u op een aparte regel aan wat de door u betaalde premie is in het betreffende jaar van de belastingaangifte. Dit doet u als volgt: u vult als naam werkgever 'Stichting Pensioenfonds Fysiotherapeuten' in. De betaalde premies (over het jaar van de belastingaangifte) kunt u dan als negatief loon opgeven door middel van een min-teken voor het bedrag. In de elektronische versie wordt het bedrag er dan automatisch afgetrokken. In de papieren versie kunt u dit er handmatig vanaf trekken. Het bedrag dat overblijft, is uw belastbaar brutoloon over het jaar van de belastingaangifte.

Let op!
Bent u in loondienst en betaalde uw werkgever uw premie rechtstreeks aan het pensioenfonds? Dan mag u de premie alleen van de belasting aftrekken als uw werkgever deze heeft ingehouden op uw nettoloon.